tiistai 23. syyskuuta 2014

Silkkihuivin värjäystä pietaryrtillä


Pietaryrttejä keitetään tunti, jotta väriaine irtoaa veteen.
Ensimmäinen vuoteni Aiku Näpsä –käsityökoulussa käynnistyi luonnonväreillä värjäyksellä. Kesällä kerättiin kasveja, jotka kuivatettiin syksyn keitoksia varten. Näpsän alkaessa käsityökoululaisilla oli kuivattuna mm. pietaryrttiä, sipulia, marja-aroniaa, kiventieraa, maitohorsmaa, vaahteraa, porkkanan naatteja. Värjäysjaksossa värjätään villalankoja ja silkkihuiveja.

Sillkihuivien puretusta alunalla.
Olin tälläkin kerralla mukana lähinnä katseluoppilaana kyynersauvojen ja nostokiellon tähden. Edellisellä kerralla värjäsimme lankoja, mutta nyt oli vuorossa silkkihuivien värjäystä. Valitsin vihreän sävyn, jota saatiin pietaryrtistä. Kasvit porisivat padassa noin tunnin, jonka jälkeen pietaryrtit siivilöidään pois kattilasta. Ennen värjäystä huivi pestään, kuumennetaan asteittain sekä puretetaan alunavedessä. Värjäyspadassa huivi on noin tunnin verran. Langat ja huivit värjätään samalla tavoin, paitsi huiveja täytyy painella pinnan alle keittämisen ajan, ettei huivi värjäänny epätasaisesti.

Silkkihuivien värjäystä pietaryrtillä
Värjäämisen jälkeen huivi huuhdellaan aluksi kuusikymmentä asteisessa vedessä ja sen jälkeen kädenlämpöisessä vedessä. Huuhtelua jatketaan niin kauan kunnes huivista ei enää irtoa väriä. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta, kun värjäsin luonnonväreillä. Suunnittelin jo kokeilevani seuraavana kesänä mökillä värjäystä tuoreista kasveista ja ulkotiloissa, sillä kasveista ja alunasta irtoaa keittäessä vahvat tuoksut.   Löysin myös kauan marinoituneet Kool-Aid-mehujauhepussit, ehkä kokeilen myös niillä värjäämistä. 

Kannattaa vierailla Päivi Hintsasen Coloria - verkkosivustolla. Sivusto kertoo väreistä. Niiden fyysisista ominaisuuksista, historiasta, kulttuurisista yhteyksistä ja lisäksi paneudutaan käytännön asioihin. Mielenkiintoista luettavaa, värienmaailma on paljon monimutkaisempi kuin voisi luulla. Tiesittekö mistä tulee egyptinruskea-nimitys?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti