perjantai 31. lokakuuta 2014

Lankakarttoja viimeisellä kerralla


Kasvivärjäyskurssin viimeisellä kerralla teimme värjätyistä langoista lankakarttoja. Langoista tuli kelta-vihreäsävytteisiä, mutta myös muutama sinisävytteinen lanka mahtui mukaan. Käsittääkseni sinertävät ja punaiset sävyt ovat vaikempia saada kasviväreistä aikaiseksi.

Loppujen lopuksi kasvivärjäys oli ihan hauskaa. Pitänee tulevaisuudessa muistaa, jos on jollekin kasville allerginen, sitä ei sovi käyttää myöskään värjäyksessä. Tulin muutaman kerran kotiin kädet punaisena ja kutiavana.


Kuvassa on Suomivilla-langat värjäyttynä. Tästä kokeilusta opin sen ettei tummia lankoja kannata vieroksua värjäyksessä, sillä lopputulos voi olla ihan hyvä. Tummilla, keskiharmailla langoilla saa enemmän sävyjä aikaiseksi kuin vain pelkästään valkoisella langalla. Asteittaisen kuumentamisen kanssa täytyy olla hyvin tarkka ettei langat huovu, sillä yksi keristä oli hieman huopunut.

Seuraavaksi Näpsässä alkaa kierrätysteema. Pitäisi löytää jostain villavaatteita huovutettavaksi ja pikku romua, mistä voi tehdä koruja. Minulla on kasassa yksi villahuivi, norsukoru, avainkaulanauha, huopapalloja. Pitänee penkoa varastoja seuraavien vapaiden aikana.

torstai 9. lokakuuta 2014

Uusi syyshuivi


Ihana Nurmilintu -huivi pääsi heti puikoille, kun bongasin pitsihuivin syyskuussa käsityöblogeista. Vaihdoin ohjeen suosituslangan Aade Lõng Artistic 8/2 siniturkoosiin lankaan. Neulontaohjetta oli helppo seurata ja neulonta sujui joutuisasti, mutta alussa ja lopussa piti olla tarkkana kavennusten ja lisäysten kanssa. Pitsiosiota oli hauska neuloa, koska siinä ei ole yhtään nurjaa silmukkaa.

Huivin valmistuttua hieman epäilin huvin käytettävyyttä muotonsa vuoksi. Onneksi epäilyt osoittautuivat turhaksi Nurmilintu -huivi asettuu kauniisti kaulalle, kunhan oppii käyttämään sitä. 100% villahuivi on vielä aika karkea, mutta käytössä siitä tulee unenomaisen pehmeä ja lämmin.


 "Koivun oksalle kotosi, havun alle majasi, kalliolle kartanosi.."

Yllä olevan säkeen löysin SKS:n SKVR - tietokannasta, mutta minulle tutumpi muoto on "Tee pellolle pesäsi, kalliolle kartanosi, koivunoksalle kotisi, lepistöhön sijasi..". Rakkaasta kehtolaulusta on olemassa monia kauniita versioita, joista jokainen saa valita mieleisensä.



torstai 2. lokakuuta 2014

Langan värjäilyä


Mitäpä ei tekisi käsitöiden eteen, kuten vyyhteää valmiin kerän vyyhdille, jotta voisi kohta keriä sen taas takaisin kerälle. Kaikki tämä vaiva sen tähden, että saimme värjätä myös omia lankoja käsityökoulussa. Minulla oli mukana 3 kerää Suomivilla-lankaa: valkoista, harmaata ja ruskeanharmaata. Tarkoitukseni oli värjätä vaahteralla, kävyllä ja marja-aronialla, mutta suunnitelmat muuttuivat matkalla.

Epäonnistunut kokeilu
Kesällä luin Luonnonvärjäys –kirjasta, että vaahteran lehdistä saa keltaista väriä. Tästä innostuneena kerättiin keskikesällä vaahteran lehtiä omasta puusta ja kuivattiin värjäyksiä varten. Nyt syksyllä lehdet laitettiin veteen porisemaan ja puolen tunnin jälkeen lehdet eivät olleet päästäneet väriä keitinveteen. Olisiko lehtiä pitänyt liottaa yön yli? Lopulta vaahteran lehdet siivilöitiin pois ja tilalle laitettiin maitohorsmaa. Tähän liemeen upotin valkoisen lankavyyhtini, josta tuli heleän keltainen. 

Muissa värjäyspadoissa oli käpyjä ja marja-aroniaa. Luulin laittaneeni ruskeaan kuusenkäpy-väriliemeen vaaleanruskean lankani, mutta myöhemmin lankani löytyi alunavedestä lillumasta. Oho hups. Se laitettiin päivän viimeiseen väriliemipataan, jossa oli nokkosta. Nokkonen värjää siis vihreäksi. Tummin lankavyyhti päätyi marja-aronia pataan, koska marjat värjäävät voimakkaasti. Huuhteluvaiheessa vyyhti näytti melkein mustalta ja kuivuessaan väri muuttui siniseen vivahtavaksi. Langat jäivät käsityökoululle kuivamaan.

Loimet luotuna kangaspuussa
Yhteisesti värjätyistä langoista pitäisi kutoa syksyn aikana kaulaliina. En ole aikaisemmin kutonut, mutta vitsailin teoriassa osaavani kutoa. Olen tutustunut työni puolesta kudontaan liittyviin työvälineisiin ja kudonnan tekniikkaan. No, ehkäpä teoria ja käytäntö ei ole sama asia. Ennen kudonnan aloittamista pitäisi suunnitella kudontamalli, raitaa vai ruutua? Sidoksena on perinteinen palttina. En halua tasaruutuja, vaan kevyttä modernia, graafista tyyliä tai voisin myös käyttää vanhaa perinteistä kudontamallia.


Saimme edelliskerralla värjätyt huivit takaisin. Minun huivista tuli keijukaishuivi eli hennon keltavihreä.